TÜBİTAK -SANAYİ- DESTEKLERİ
Ulusal Destek Programları
Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı (Bigg)
1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı ile girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulması amaçlanmaktadır. Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
Tübitak Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı, firma düzeyinde katma değer yaratan kuruluşların Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarını teşvik etmek ve bu yolla Türk sanayisinin Ar-Ge yeteneğinin yükseltilmesine katkıda bulunmak üzere oluşturulmuştur.
“Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Teknoloji ve Yenilik Destek Programlarına İlişkin Yönetmelik" ve “Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esasları” uygun olarak yürütülen program kapsamında 2018 yılında yapılan düzenlemeyle, büyük kuruluşların desteklenen projelerindeki harcamaları %60, KOBİ ölçeğindeki kuruluşların ise %75 olarak, en fazla 3 yıl süreyle, desteklenmektedir. Programda bütçe sınırı bulunmamaktadır.
Genel bilgi(destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), başvuru(uygun başvuru sahipleri, başvuru formları, başvuru tarihleri, e-başvuru), değerlendirme(kriterler, yöntem, formlar, izleme ve sonuçlandırma), izleme ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
Proje Pazarları Destekleme Programı
Proje pazarları, somut Ar-Ge düşünce ya da proje önerilerine sahip olup, bunları gerçekleştirmek için kendi yetenekleri dışında başka uzmanlık alanlarında katkıya gereksinim duyan, proje öneri veya sonuçlarına ilişkin talep varlığını araştıran, arz edilen proje işbirliği önerilerine teknolojik veya finansal katkıda bulunmak isteyen, üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin bir araya gelerek aktif katılımları ile projelerini birbirlerine tanıtmaları yoluyla işbirliği olanaklarına ortam oluşturulmasına yönelik düzenlenen ulusal ve/veya uluslararası etkinliklerdir. Şu ana dek gerçekleştirilmiş bazı başarılı proje pazarı etkinlik bilgilerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
http://projepazari.beun.edu.tr/
http://www.utibargeprojepazari.com/
http://www.projepark14.com/
Genel bilgi(destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), başvuru(uygun başvuru sahipleri, başvuru formları, başvuru tarihleri, e-başvuru), değerlendirme, izleme ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Tübitak Kobi Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) yönelik strateji ve eylem planlarında geliştirilen temel strateji; KOBİ’lerin verimliliklerini, katma değer içindeki paylarının ve uluslararası rekabet güçlerinin artırılması esasına dayanmaktadır. Ülkemizde, Ar-Ge faaliyetlerinin önemli bir bölümü büyük ölçekli işletmelerle sınırlı olup, ülke sanayinin %98’ini oluşturan KOBİ’lerin Ar-Ge faaliyetleri istenilen düzeyin altında kalmıştır. Yukarıda belirtilen stratejik hedeflere ulaşmak için piyasa koşulları ve uluslararası anlaşmalar kapsamındaki yükümlülükler dâhilinde, KOBİ’lerin Ar-Ge ve yenilik projeleri için farklılaştırılmış bir destek programı TÜBİTAK tarafından kurgulanmış ve uygulamaya alınmıştır.
Projelere program kapsamında sağlanacak desteklerle KOBİ’lerin, teknoloji ve yenilik kapasitelerinin geliştirilerek daha rekabetçi olmaları, sistematik proje yapabilmeleri, katma değeri yüksek ürün geliştirebilmeleri, kurumsal araştırma teknoloji geliştirme kültürüne sahip olmaları, ulusal ve uluslararası destek programlarında daha etkin yer almaları hedeflenmektedir.
Genel bilgi(destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), başvuru(uygun başvuru sahipleri, başvuru formları, başvuru tarihleri, e-başvuru), değerlendirme(kriterler, yöntem, formlar, izleme ve sonuçlandırma), izleme ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Tübitak Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik P. D. P.
TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı; ülkemiz öncelikli alanlarında hedef ve ihtiyaç odaklı, izlenebilir sonuçları olan projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Program kapsamında sağlanacak desteklerle,
1511 programı, ülke ihtiyaçlarının belirlenerek teknolojik açıdan kuruluşların yönlendirilmesi, kapasitenin yeterli olmadığı alanlarda proje destekleri ile kapasite oluşumunu tetiklemesi, kısa ve orta vadede yapılacak proje bazlı desteklerle uzun vadede sürdürülebilir teknolojik gelişimi sağlanması oldukça önemli görülmektedir.
Genel bilgi (destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), çağrı planı, başvuru (uygun başvuru sahipleri, başvuru formları, başvuru tarihleri, e-başvuru), değerlendirme (kriterler, yöntem, formlar, izleme ve sonuçlandırma), izleme ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
Girişim Sermayesi Destekleme Programı (Gisdep)
Tech - InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek nitelikte KOBİ ölçeğindeki erken aşama teknoloji tabanlı şirketlerin Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürün ve teknolojilerini ticarileştirme süreçlerinde ihtiyaç duyacakları sermayenin girişim sermayesi fonları aracılığıyla karşılanması amacıyla hazırlanmıştır.
Hazine Müsteşarlığı ile TÜBİTAK’ın ortak yürüteceği Tech - InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı ile;
Çağrı metni, Ortak Başvuru Formu, Ortak Başvuru Formu Kılavuzu ve Tanıtım Broşürü, Genel bilgi (destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), çağrı planı, başvuru (uygun başvuru sahipleri, başvuru formları, başvuru tarihleri, e-başvuru), değerlendirme (kriterler, yöntem, formlar, izleme ve sonuçlandırma), izleme ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
Tübitak Patent Destek Programı
Bilim Kurulunun 02 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında, ülkemiz kaynaklı ulusal ve uluslararası patent başvuru sayısının artırılması, gerçek ve tüzel kişilerin patent başvurusu yapmaya teşvik edilmesi ve ülkemizdeki patent sayısının artırılmasını hedefleyen 1602 kodlu TÜBİTAK Patent Destek Programı 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
Bu program kapsamında Türk Patent Enstitüsüne(TPE), Dünya Fikri Haklar Örgütüne(WIPO), Avrupa Patent Ofisine (EPO), Japonya Patent Ofisine(JPO), Amerika Birleşik Devletler Patent ve Marka Ofisine (USPTO) yapılacak olan patent başvuruları desteklenecektir.
Genel bilgi (destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), başvuru (uygun başvuru sahipleri, başvuru formları, başvuru tarihleri), değerlendirme (kriterler), izleme ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı
TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programının amacı,
Belirtilen amaçlarla, alanında öncül bilimsel ve teknolojik bilgi üreten ulusal/uluslararası kuruluşların Türkiye’de kuracağı Ar-Ge Laboratuvarlarının belirli giderleri geri ödemesiz (hibe) olarak desteklenecektir.
Alanında öncül bilimsel ve teknolojik bilgi üreten ulusal/uluslararası kuruluşların, geleceğin teknolojilerini geliştirmeye dönük bilimsel hedefler içeren ve değerlendirme sonucu TÜBİTAK tarafından kabul edilen araştırma programı kapsamında;
amaçlı temel ve/veya uygulamalı araştırmaya dayanan faaliyetlerinin desteklenmesi esastır.
Genel bilgi (destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), başvuru (uygun başvuru sahipleri, başvuru formları, başvuru tarihleri), değerlendirme (kriterler, yöntem, formlar), izleme ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı
Bu programla, üniversite/kamu araştırma merkez ve enstitülerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda, ürüne ya da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Programın uygulama esaslarında; Müşteri Kuruluş olarak anılan özel sektör kuruluşu ve Yürütücü Kuruluş olarak anılan üniversite ya da kamu araştırma merkez ve enstitüsü bir İşbirliği Sözleşmesi imzalayacaktır. Bu sözleşme çerçevesinde Yürütücü Kuruluş tarafından yapılacak; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi projesi TÜBİTAK ve Müşteri Kuruluş tarafından finanse edilecektir.
Genel bilgi (destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), başvuru (uygun başvuru sahipleri, başvuru formları, başvuru tarihleri, e-başvuru), değerlendirme (kriterler, yöntem, formlar, izleme ve sonuçlandırma), izleme ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik D.P.
Girişimcilik ve yenilik alanlarında kapasite artırma amacı taşıyan farklı çağrıların açılabildiği bu programda; özel sektörün ArGe ve yeniliğe yaptıkları yatırımdan etkin ve verimli sonuçlar alması, üniversite sanayi işbirliklerinin canlanması ve teknolojik iş fikirleri olan girişimcilerin kurduğu başlangıç firmalarının daha hızlı gelişmesine katkı sağlanması hedeflenir. Bugüne kadar Üniversitelerde Girişimcilik Sertifika Programı Oluşturulması ve Yürütülmesi, KOBİ’lerin Yenilik Kapasitesini Artırmaya Yönelik Mentorluk Mekanizmasının Geliştirilmesi ve Uygulanması, Teknoloji Transfer Ofislerine Yönelik Hazırlık, Başlangıç ve Kapasite Artırımı Sağlanması ve Uygulanması, 1512 Bireysel Genç Girişim (BiGG) Programı 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluşlar Çağrıları gibi çağrılar açılmıştır.
Genel bilgi (destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), başvuru (uygun başvuru sahipleri, başvuru formları) ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı
Teknoloji Transfer Ofisleri(TTO); Üniversitelerde üretilen bilgi ve teknolojinin, uygulamaya dönüştürülerek ticarileştirilmesine ve bu süreç sonucunda ekonomik/sosyal/kültürel değer kazanmasına, üniversite ve özel sektör kuruluşları arasında işbirliği oluşturulmasına, sanayinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknolojinin üniversitede üretilmesine, bu işbirlikleri sonucunda üniversite ve sanayi arasında bilgi ve teknoloji aktarımına ve somut çıktıların geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
TÜBİTAK, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulunun kararı (Üniversitede Yenilikçiliğin ve Girişimciliğin Tetiklenmesi Amacıyla Politika Araçlarının Geliştirilmesi [2011/104]) ile “Teknoloji Transfer Ofislerinin Desteklenmesi” konusunda görevlendirilmiştir. Detaylı Bilgi için TIKLAYINIZ.
Uluslararası Destek Programları
Tübitak Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
ve Avrupa Birliği Çerçeve Programları altında ortak proje çağrılarına çıkan programlar ve benzeri uluslararası programlara sunulan uluslararası ortaklı araştırma geliştirme projelerinin desteklenmesi için oluşturulmuştur. Bu tür uluslararası programlara katılan, Türkiye’de yerleşik, firma düzeyinde katma değer yaratan tüm kuruluşlar bu programdan yararlanabilmektedir. Programın amacı, uluslararası Ar-Ge ve yenilik projeleri yapan Türkiye’de yerleşik kuruluşlara sağlanacak destekle, ülkemizdeki teknik yeterliliğin ve bilgi birikiminin artırılması, kuruluşların uluslararası teknoloji birikimine erişiminin ve teknoloji transferinin sağlanması, edinilen teknolojik bilgi ve deneyimin kuruluş bünyesinde içselleştirilerek, özgün teknolojilerin geliştirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici bir etken olması ve kuruluşların uluslararası pazarlarda yer almasına katkı sağlamasıdır.
Genel bilgi (destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), başvuru (uygun başvuru sahipleri, başvuru formları, başvuru tarihleri, e-başvuru), değerlendirme (kriterler, yöntem, formlar, izleme ve sonuçlandırma), izleme ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
UFUK2020
Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı kapsamındaki destekler hakkında detaylı bilgi için:
https://ufuk2020.org.tr/en
SANAYİ TEŞVİKLERİ
T.C. Maliye Bakanlığı Ar-Ge İndirimi
Ülkemizde “Ar-Ge İndirimi”ne ilişkin;
ayrı ayrı düzenlemeler yapılmıştır. 193 sayılı Kanun’daki “Ar-Ge İndirimi” ile ilgili düzenlemeler 31.07.2004 tarihinden, 5520 sayılı Kanun’da yer alan “Ar-Ge İndirimi” düzenlemeleri ise 01/01/2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kanunlarda yer alan Ar-Ge İndirimi oranı 01/04/2008 tarihinde yürürlüğe giren 5746 sayılı Kanun ile %100’ e yükseltilmiştir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında mükelleflerin, münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetleri çerçevesinde, işletmeleri bünyesinde 2008 hesap döneminden itibaren yaptıkları harcamaların %100’ü kurum kazancının tespitinde Ar-Ge indirimi olarak dikkate alınabilecektir. 5746 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge indiriminden yararlananlar, Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununda yer alan Ar-Ge indiriminden ayrıca yararlanamazlar. Bir başka ifadeyle mükellefler, aynı anda hem 5746 sayılı kanundaki Ar-Ge indiriminden hem de 193 sayılı Gelir Vergisi veya 5520 sayılı Kurumlar Vergisi kanunundaki Ar-Ge indiriminden faydalanamazlar. Gelir Vergisi mükellefleri, ya 5746 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge indiriminden yararlanacaklar, ya da Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin 9 numaralı bendindeki Ar-Ge indiriminden yararlanacaklardır.
Kurumlar Vergisi mükellefleri ise, ya 5746 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge indiriminden yararlanacaklar, ya da Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının a) bendindeki Ar-Ge indiriminden yararlanacaklardır.
Genel bilgi (destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), başvuru (uygun başvuru sahipleri, başvuru formları, başvuru tarihleri), değerlendirme (kriterler, yöntemler, formlar), izleme ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
TÜBİTAK – GİRİŞİMCİLİK - DESTEKLERİ
Ulusal Destek Programları
Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı (Bigg)
1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı ile girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulması amaçlanmaktadır. Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
Girişimcilik Ve Yenilikçilik Yarışmaları Programı
Üniversite düzeyinde girişimcilik ve yenilikçilik alanlarında iş fikri ve iş planı yarışmaları düzenlemektir. Amaç;
Detaylı bilgi ve İlgili mevzuat için TIKLAYINIZ
Girişim Sermayesi Destekleme Programı (Gisdep)
Tech - InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek nitelikte KOBİ ölçeğindeki erken aşama teknoloji tabanlı şirketlerin Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürün ve teknolojilerini ticarileştirme süreçlerinde ihtiyaç duyacakları sermayenin girişim sermayesi fonları aracılığıyla karşılanması amacıyla hazırlanmıştır. Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik D.P.
Girişimcilik ve yenilik alanlarında kapasite artırma amacı taşıyan farklı çağrıların açılabildiği bu programda; özel sektörün ArGe ve yeniliğe yaptıkları yatırımdan etkin ve verimli sonuçlar alması, üniversite sanayi işbirliklerinin canlanması ve teknolojik iş fikirleri olan girişimcilerin kurduğu başlangıç firmalarının daha hızlı gelişmesine katkı sağlanması hedeflenir. Bugüne kadar Üniversitelerde Girişimcilik Sertifika Programı Oluşturulması ve Yürütülmesi, KOBİ’lerin Yenilik Kapasitesini Artırmaya Yönelik Mentorluk Mekanizmasının Geliştirilmesi ve Uygulanması, Teknoloji Transfer Ofislerine Yönelik Hazırlık, Başlangıç ve Kapasite Artırımı Sağlanması ve Uygulanması, 1512 Bireysel Genç Girişim (BiGG) Programı 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluşlar Çağrıları gibi çağrılar açılmıştır. Detaylı bilgi ve başvuru için TIKLAYINIZ.
Girişimcilik Ve Yenilikçilik Eğit. Ve Araş. Faaliyetlerini Dest. Prog.
Bu programın amacı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Teknogirişim Sermaye Desteğini kazananlar arasından yapılacak elemeyi geçerek önerilmiş adaylara girişimcilik ve yenilikçilik alanlarında yurt dışında düzenlenen eğitim programlarına katılım desteği sağlamaktır.
Genel bilgi (destek kapsamı, süreç, önemli hususlar), başvuru (uygun başvuru sahipleri, başvuru formları, başvuru tarihleri, e-başvuru), değerlendirme, izleme ve mevzuat hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.