Adana’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ile Adana Gıda Kontrol Laboratuvarı ve Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü; Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Adana Laboratuvar Müdürlüğü; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İSGÜM Adana Bölge Laboratuvarı faaliyet göstermektedir.
Çukurova Bölgesi’nde Tarım Bakanlığı’na bağlı üç adet araştırma merkezi bulunmaktadır. Bunlardan Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, ilk olarak entomolojik sorunları çözmek ve fauna tespitleri yapmak amacıyla 1926 yılında Mersin’de “Zirai Mücadele Laboratuvar Şefliği” adı altında çalışmalarına başlamıştır. Bölgedeki bitki sağlığı sorunlarına çözüm bulmak amacıyla çalışmalarını yürüten Mersin’deki laboratuvar 1931 yılında Adana’ya taşınmıştır. Adana’da bulunan diğer araştırma merkezi Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü birden fazla kurumun birleşmesi ile bugünkü haline gelmiştir. Enstitü Doğu Akdeniz ve Geçit Bölgesi’nde yer alan Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman illerinde tarımsal araştırma ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Enstitü, endüstri bitkileri (pamuk, soya, ayçiçeği, susam, yer fıstığı vd), tahıllar (ekmeklik ve makarnalık buğday, mısır vb.) ,yem bitkileri (yonca, korunga, fiğ, üçgül, çimler, buğdaygil yem bitkileri vd), çayır mera ıslah ve yönetimi, yemeklik tane baklagiller (nohut vd) alanlarında genetik kaynakların muhafazası, kaynak materyal geliştirme, ıslah, yetiştirme tekniği, hastalıklara dayanıklılık, kalite değerlendirme ve geliştirme, eğitim ve yayım hizmetleri yürütmektedir. Ayrıca, büyükbaş hayvancılıkta biyoteknoloji, ıslah ve yetiştirme araştırmaları, gen kaynaklarının muhafazası ve besleme çalışmaları yapmaktadır.
Mersin’in Erdemli İlçesi’nde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ise Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Antalya, Kahramanmaraş, Isparta ve Burdur illerine hizmet vermektedir. Turunçgil ve diğer subtropik meyveler, mutedil iklim meyveleri, üzümsü meyveler, bağcılık, sebzecilik, iç ve dış mekan süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler ile arıcılık konularında uygulamalı tarımsal araştırmalar yapmaktadır.